Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.
Daniëlle » GG B

Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners

******* Update 2 juli

7 mei 2010: Gisteren heb ik mee mogen kijken tijdens de les GGb. Deze groep is al 8 weken bezig maar ik mag wel bij deze groep instromen! Tom had ik zelf nog niet bij me maar ik weet nu dus wel wat ik deze week en volgende week ga trainen.

Ik ga oefenen met het Zit en wacht en dan voorroepen. Tom mag niet gaan denken o we doen het voorkomen ik kom zodra je wegloopt of stil gaat staan met je gezicht naar mij toe. Dus ik ga afwisselen in het roepen en dan belonen en het teruglopen naar hem toe (als hij netjes blijft zitten) en dat belonen.  

Het voorroepen. Tom moet netjes recht voor me komen. Dit ga ik oefenen met het belonen van het goed in mijn ogen kijken. (Dan zit Tom automatisch recht voor me). Ik ga oefenen met een stoel waar ik in ga zitten zodat Tom netjes recht voor me komt. (Tussen mijn benen). Ook ga ik half tegen een muur staan zodat Tom dicht en recht voor me komt. Ik ga hier dus lekker mee aan de slag. In het levelsprogramma van Sue staat ook informatie hoe je dit echt alleen met de clicker aan kunt lere. En hier had ik al een beginnetje mee gemaakt.

Daarnaast ben ik nog lekker bezig met het wandelen aan een slappe lijn en voor het GGb het keurig volgen. Vooral het opvolgen van het commando onder alle omstandigheden ligt mijn aandachtspunt.

Vind het heerlijk om verder te gaan trainen met mijn hond.

20 mei 2010: Vanavond de eerste les. Ondertussen ben ik in een andere groep geplaatst. Dit is een combinatie groep van GGB en GG1. Erg leuk! Heel leerzaam denk ik!

Voor de eerste les heb ik zelf al flink geoefend op het gaan staan vanuit zit en af. Het gaan zitten vanuit de af. En dit allemaal ook op afstand. En enkel op stemcommando.

Ook zijn we lekker bezig geweest met het terugplaatst oefenen. Tom zoekt zelf de riem op en gaat er op liggen! Ik heb er nog geen commando aangeplakt. Dat komt nog wel. Het volgen gaat ook super. Heb een mooi stuk grasveld gevonden waar ik regelmatig even ga trainen.

Ook het apport hebben we geoefend. En dat gaat uitstekend!

Ben super trots op hem.

We hebben nog heel wat te oefenen voor het examen, en vooral tussen andere honden, met veel afleiding. Maar het gaat vast lukken. Tom heeft er in ieder geval nog veel plezier in en dat hoop ik zo te houden. Samen lekker bezig zijn!

Nou ik ben benieuwd naar de eerste les!

21 mei 2010:

Gisteren de eerste les gehad. Het was erg leuk! Het is een combi groep van ggb/gg1 met mensen die al langer aan het trainen zijn en 3 nieuwe ggb mensen, waaronder ik.

Ik ben super tevreden! We hebben zelfs al een stuk losgevolgd. En het volgen zelf ging super. Tom had alleen aandacht voor mij. Heerlijk hoe clickertraining kan werken. Tom vindt het geweldig leuk om te doen en dat stimuleert om bezig te blijven en lekker verder te gaan!  

Aanwijzingen: Deze week ga ik oefenen op het 'commando' zit vanuit de af. Dit doet Tom goed als ik sta maar ik wil dat hij het echt goed begrijpt. Dus door echt naar mijn aanwijzingen te luisteren. En dat ga ik doen door het commando te trainen door zelf op de grond te gaan zitten, dus mijn houding compleet te veranderen. Dit is voor de meeste honden zo'n complete andere oefening dat ze het even niet weten. Voor Tom ook. (Dit geeft aan dat Tom het zit commando nog niet volledig begrijpt.) Ik grijp dan eerst weer even terug op het handgebaar. (Hand omhoog bewegen en dan boven de kop houden) Gaat dat goed dan zeg ik eerst zit en dan na 1 sec. geef ik het handgebaar. Dit herhaal ik een paar keer en stop dan. Kort trainen houdt het leuk! En ga dan later hier weer mee verder.  En als het goed gaat, Tom reageert direct op het zit commando, als ik op de grond zit, dus ik hoef geen handgebaar meer te geven, ga ik bijvoorbeeld liggen, met mijn rug naar hem toe staan. Etc. Zodat hij echt leert te luisteren en niet gaat gokken naar wat hij denkt dat ik bedoel. (Of onbewust met mijn lichaam aangeef.)

Ook het commando staan ga ik aandacht geven. Met de naduk op dat hij zijn achterpoten naar achter moet zetten als hij zit. Zodat hij op dezelfde plaats blijft.

Dus eigenlijk ga ik deze week vooral aandacht schenken aan de drie basis commando's zit, af en staan. Dit in verband met het appél op afstand. Als de hond de basis goed onder de knie heeft. (Altijd maar 1 comando geven en niet gaan herhalen.) Is het toevoegen van afstand makkelijker.

En ik ga lekker verder met de terugplaats oefening.

2 juli 2010: Gisteren de laatste les gehad, nu heeft Tom vakantie van de hondenschool.

Ik ben eigenlijk super tevreden over de laatste les en hoe het nu gaat tijdens de training!

Het apporteren en volgen gaat uitstekend, Tom volgt met 100% oogcontact. Hij heeft geen probleem om rond andere honden te volgen. Ook blijft Tom keurig zitten als andere honden om hem heen volgen. Hij is steady. Als ik het apporteerblok weggooi blijft hij keurig zitten en als hij weet waar het ligt kijkt hij mij aan of hij het mag halen. Hij wacht echt op mijn commando!

De afstandscommando's heeft Tom nu echt begrepen. Een klein aandachtspuntje blijft de sta op afstand. Ik moet er goed opletten dat Tom echt alleen zijn achterpoten naar achter zet en niet met zijn voorpoten naar voren gaat tijdens het staan. (En zichzelf dus verplaatst).

De af en blijf gaat, ondanks hevige afleiding voor Tom, nu ook goed. (Er liggen leuke honden naast hem en aan zijn rechterhand een heel klein stukje verder ziet hij mensen/honden een behendigheidsparcours nemen en aan zijn linkerhand (poot) ziet hij mensen / honden bezig met de combisport.) En verderop zijn er nog meer honden/mensen aan het oefenen...

Terug plaats lukt buiten op steeds grotere afstand.

Aandachtspunt... Het blijft voor Tom nog wel verleidelijk om niet toe te geven aan zijn verlangen om even lekker te gaan beurten en de boel op stelten te zetten.

Bijvoorbeeld: Tijdens de af en blijf alle hondjes naast je ontdeken en denken dat het wel leuk is om ze allemaal gedag te gaan zeggen.... (en dat dan natuurlijk ook meteen doet) of als je toch lekker aan het rennen bent omdat je mag apporteren je dan even lekker door gaat rennen... (rennen voelt zo lekker!) hij is zelfs een keertje de bosjes ingedoken... 

Daarom gebruik ik nu een grondpen voor de af en blijf oefeningen, gebruik ik een lange lijn, laat ik hem nog niet los werken. En oefenen we in situaties met geleidelijk aan steeds meer afleiding. En ik ben erg tevreden over hem!

Maar de zwakke plek in de training is wel Tom's enorme enthousiasme naar andere honden toe.

Tom is gewoon een heerlijk enthousiaste jonge hond waar ik fantastisch mee kan werken. Hij wil ook het liefst de 45 minuten van de training non stop bezig zijn. (blijven is maar saai..) Tom doet eigenlijk alles wat hij doet met 120 %. Of dat nu het werken met mij is, bijvoorbeeld volgen, of rollen in het gras, met andere honden willen spelen... alles doet hij vol overgave.  

Het is tegelijkertijd heerlijk om zo'n hond te hebben die zo graag met je werkt en met je bezig is, en ook wel eens moelijk omdat hij ook ineens even iets heel anders kan gaan doen.

Nu is het aan mij als zijn baas/trainer de taak om dat enthousiasme in goede banen te leiden. Om hem te leren omgaan met prikkels waar hij het liefst op wil reageren. En de hondenschool is een uitstekende plek om hem te leren dat hij zich kan beheersen terwijl er vanalles om hem heen gebeurd.  

Na de zomervakantie gaan we weer lekker verder met trainen.