Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.
Daniëlle » Begrippenlijst

Begrippenlijst

Begrippenlijst

Aujeszky: De ziekte van Aujeszky of Pseudorabiës is een ziekte die wordt veroorzaakt door een herpesvirus. De hoofdgastheer is een varken. Honden, katten en fretten zijn gevoelig voor dit virus en zullen indien ze dit virus binnenkrijgen eraan sterven. Er is geen behandeling mogelijk. Het geven van rauw varkensvlees en zwijn wordt dan ook doorgaans afgeraden.

BARF: is de afkorting voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. Deze term kreeg bekendheid door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Het is een begrip voor het zelf samenstellen van honden, katten en frettenvoeding. Men maakt ook gebruik van groenten en supplementen itt de NRV methode.

Blanke pens: Een pens is een maag van een herkauwer zoals een koe. Blanke pens wordt schoongemaakt en vaak gebleekt waardoor het voor een hond geen voedingswaarde meer heeft. Het bevat ook geen ruwe vezel meer. Voor een hond is blanke pens compleet waardeloos en alleen een leuke buikvulling, niets meer en niets minder.

David Mech: Een wolfdeskundige.

Fytomix: Dit is een commercieel product wat door KVV-fabrikanten op de markt is gebracht. Het is de maaginhoud van een herkauwer. Het is vooral een leuke commercie-stunt, honden hebben er niet veel aan. Simpelweg gezegd is het 'stront uit een pakje'. Indien je dit wilt geven als zogenaamde ruwe vezel zijn kruiden en groenten beter aan te raden.

Groenten: Groenten zijn niet noodzakelijk. Honden maken zelf vitamine C aan, bovendien eten wolven geen pensinhoud want deze zullen ze leegschudden. Honden/wolven hebben geen één enkel kenmerk meegekregen waaruit blijkt dat ze groente nodig hebben. ( een beer heeft bijv. knobbelkiezen waaruit blijkt dat ze plantaardige kost kunnen verwerken/bewerken )

Ian Billinghurst: Australische dierenarts die een voorstander van rauwe voeding is. De term BARF kreeg bekendheid doordat Ian Billinghurst deze ging gebruiken. Ian Billinghurst verkoopt zijn eigen commerciële gemalen diepvriesproduct. Aanhangers van Ian Billinghurst noemen zichzelf BARF’ers.

Juliette de Baïracli Levy: Kruidengeneeskundige die zich bezighoudt met de gezondheid en welzijn van honden.

Kefir: Kefir is een bloemkoolachtig plantje wat je kunt laten groeien in melk. Kefir zorgt voor een goede weerstand daar het veel probiotica bevat. Kefir wordt gegeven als surrogaat voor darminhoud (of uitwerpselen van grazers), wat door wilde hondachtige en wolven wel gegeten wordt in tegenstelling tot de pensinhoud.

Kopvlees: Kopvlees is het vlees van de kop vaak afkomstig van een rund of kalf. Over het algemeen is het taai vlees. Kopvlees is spiervlees.

Koudgeslingerde honing: Dit houdt in dat de imker de honing niet heeft verwarmd tijdens het 'slingeren' en het aftappen van de honing waardoor de honing van zeer hoge kwaliteit is.

KVV: is de afkorting van compleet versvlees. Gemalen (complete) vleesvoedingen moet je bewaren in de vriezer. Wij zijn op dit forum niet zo'n voorstander van KVV. Dit vanwege het feit dat je net als bij een brok of blikvoeding niet precies weet wat erin zit, de fabrikanten houden er ook hun mond over dicht. Verder kan het gebit van een hond alleen optimaal benut worden indien het goed gebruikt wordt dit kan alleen als je grote stukken vlees en bot geeft. Het jammere van KVV is, is dat het dus gemalen is en daardoor veel te snel verteerd waardoor een hond weer honger heeft. Je mag honden op KVV ook niet laten vasten vanwege dit feit. Kijk voor meer informatie ook in de Bieb Rauw: alles over vasten.

Mogens Eliasen: Deense chemicus die zich is gaan bezighouden met rauwe hondenvoeding.

NRV: NRV is de afkorting van Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijke Rauw voeren en heeft als grondslag de theorie van de Australische dierenarts Tom Lonsdale. Ook dit is een term voor zelf samenstellen. Het verschil tussen NRV en BARF is dat er bij NRV geen groenten/fruit/granen en onnatuurlijke supplementen worden gevoerd. Ook mag de voeding voor een gezonde hond niet gemalen worden maar moet het uit zo’n groot mogelijke stukken bestaan. Het geven van gehele prooidieren zoals konijn met huid en haar wordt aanbevolen. Indien dit niet mogelijk is worden prooidieren nagebootst door prooidierpercentages aan te houden.

Prooidiermodel: Mensen die voeren volgens het hele prooidiermodel voeren uitsluitend gehele prooidieren zoals konijnen, hazen, duiven etc. compleet met huid en haar.
15-20% bot
15%-20% orgaanvlees
60-70% spiervlees

Recreatiebotten: Recreatiebotten zijn botten, vaak dragende delen zoals poten en kniegewrichten die niet in zijn geheel kunnen worden opgegeten door een hond. Deze botten zijn bedoeld voor het vermaak en het bezighouden van de hond en moeten indien het vlees ervan is afgekloven worden weggehaald. Het wordt niet aangeraden deze botten (vaak) te verstrekken omdat de tanden van de hond er erg van kunnen slijten.

RMB’S: RMB’S staat voor raw meaty bones. In het Nederlands spreekt men over rauwe vlezige botten.

Ruwe vezel: Ruwe vezel is onverteerbare stof wat zorgt voor een goede darmwerking. Indien je geen hele prooidieren met huid en haar voert doe je er goed aan dit na te bootsen door aan elke maaltijd twee eetlepels onverteerbare stof zoals zemelen aan de maaltijd toe te voegen. Dit is dus ipv nagels, veren etc.

Salmonella: Honden zijn niet zo gevoelig voor salmonella als mensen dat zijn. Alleen honden met een ernstig slechte weerstand kunnen vatbaar zijn voor salmonella. De kans dat een hond op rauw last krijgt van salmonella is nihil.

Snijlingen: Slijlingen zijn stukjes vlees die de slager overhoudt na het bewerken van het vlees voor menselijke consumptie. Slijlingen worden ook wel snippers genoemd.

Snippers: Zie snijlingen

Spiervlees: Spiervlees is al het vlees wat het skelet bij elkaar houdt. Het gemakkelijkste om te onthouden is dat alles wat geen orgaanvlees is onder spiervlees valt.

Supplementen: Toevoegingen die worden gegeven buiten het ‘officiële’ dieet van de hond om. Honden die je voert volgens het hele prooidiermodel behoeven niks anders te krijgen. Indien je extra dingen wilt toevoegen aan de maaltijd kies dan altijd voor de meest natuurlijke vorm. Dat wil bijvoorbeeld zeggen rauw schapenvet in plaats van bewerkt schapenvet.

Tom Lonsdale: Tom Lonsdale is ook een Australisch dierenarts en groot voorstander van rauwe voeding. Tom Lonsdale is geen voorstander van gemalen vleesvoedingen. Engelse mensen die de theorie van Tom Lonsdale aanhangen noemen zichzelf ‘rawfeeders’. In Nederland spreekt men over natuurlijke rauwe voeding (NRV)

Vasten: Vasten is het één of enkele dagen in de week geen voeding tot zich laten nemen. Vasten is voor honden heel erg gezond. Zie voor meer informatie over vasten de topic 'alles over vasten' in de Bibliotheek Rauw hier op het forum.

Vette vis: Vis met een vetpercentage van meer dan 5% noemt men vette vis. Voorbeelden van vette vissoorten: paling, haring (maatjes), makreel, sardientjes, zalm en tonijn. Vis is een belangrijke bron voor omega vetzuren.

Vuile pens: Vuile pens is één van de magen van een herkauwer. Vuile pens is niet gespoeld en bevat daardoor nog wat inhoud. Voor een hond is pens erg gezond en mag eigenlijk niet ontbreken in een goed honden menu.

Deze begrippenlijst is geschreven door Ester Overman, voor meer info zie www.voernatuurlijk.nl