Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.
Daniëlle » Clickertraining, de Theorie

Clickertraining

Iedereen kan leren om met de clicker te werken! De een zal het wat sneller onder de knie hebben dan de ander, maar met wat inzet moet iedereen het kunnen leren!

Op deze site spreek ik voornamelijk over clickertraining bij honden, maar het principe kan op alle dieren worden toegepast.

Wat heb je nodig?

Een clicker:
Voor clickertraining hoef je niet persé een clicker te gebruiken. Voor dolfijntraining bijvoorbeeld, gebruikt men een fluitje. Je kunt ook kiezen voor een vast woordje. Bijvoorbeeld 'yes'.

Als je gaat beginnen met clickertraining zou ik je willen aanraden om een clicker te kopen. Zo'n signaal klinkt altijd hetzelfde en het schijnt zelfs zo te zijn dat zo'n geluid beter een bepaald gedeelte van de hersenen van de hond bereikt, en het leren daardoor sneller gaat, dan wanneer je een vast woordje gebruikt(wat ook niet altijd hetzelfde klinkt). Een andere reden om voor de clicker te kiezen is dat wij mensen nauwkeuriger kunnen timen als we iets in moeten drukken dan wanneer wij iets op een bepaalde tijd moeten zeggen. En een clicker is niet duur, ze zijn tegenwoordig in bijna elke dierenwinkel te koop. En anders zijn ze via internet altijd te bestellen.

Ik zou je aan willen raden om zowel een clicksignaal door een clicker, als een clickwoord aan te leren. Waarom toch ook een clickwoord? Omdat je niet altijd je clicker bij de hand hebt en je stem wel. En de hond leert zo ook niet afhankelijk te zijn van de clicker die het baasje in zijn hand heeft.

Een fluitje raad ik voor de hondentraining af. Omdat je eerst een hap lucht moet nemen voor je kan blazen en de hond daar op kan gaan reageren. Je lang met een fluit in je mond loopt, het aanleren van een mondeling commando lastig gaat. (Je moet de fluit uit je mond halen voor het spreken en daarna meteen weer in je mond stoppen en dan ook nog op tijd blazen, en dat kan erg lastig zijn.)

Opmerking: De clicker is geen lokker middel. Als je een hond hebt die slecht is in het hierkomen en je ontdekt dat als je de clicker pakt je hond wel naar je toekomt dan is het heel verleidelijk om de clicker daar voor te gaan gebruiken maar als je op die manier de clicker gebruikt ben je niet meer met clickertraining bezig. De clicker is echt bedoelt als hulpmiddel voor de training. Om oefeningen aan te leren. Wil je het hierkomen aanleren met de clicker dan kun je bijvoorbeeld beginnnen met clicken als je hond zijn kop richting jou draait. Of je kunt in huis als je hond naar je toekomt, clicken en dan iets lekkers pakken en geven. Ik wil het hier hebben over de basis van de clickertraining dus ik laat het uitleggen hoe je iets traint hier rusten.