Hoe begin je?

Hoe begin je?

Je hebt een clicker nodig. Ik ben zelf een grote fan van de i-clicker van Karen Pryor. Ze zijn in nederland ook te koop vanaf €3.50. Je kunt ze met elke vinger laten clicken, zelfs met je voet! Je kunt dus bijna niet misgrijpen. Het geluid is zacht en ze zijn beter waterbestendig dan de gewone metalen clickers.

Kies een clickwoord. Bijvoorbeeld 'yes'.

Je kunt meteen aan de slag gaan of je kunt de hond de betekenis van de click/clickwoord aanleren tijdens een aparte trainingssessie. De meningen onder de geleerden lopen hier wat uiteen. Er zijn er bij die beweren dat je de hond de clicker eerst heel goed moet aanleren en anderen zeggen dat je bijna meteen kunt beginnen omdat honden het heel snel doorhebben en de link vanzelf leggen. Ikzelf denk ook dat je de clicker maar heel kort hoef te introduceren en dat honden de link heel snel leggen. Ik doe het onderstaande dus heel kort. Zodra de hond naar me kijkt waar blijft dat koekje nadat ik heb geclickt weet ik dat mijn hond het doorheeft. En dit ging bij mijn hond razandsnel!

Bij honden die geluidsgevoelig zijn is het beter om een zacht klinkende clicker te kopen. In eerste instantie de clicker in je zak te houden als je clickt, dus de hond heel langzaam aan het vreemde geluid laten wennen. Je wilt niet dat je hond schrikt van de clicker! Dus ook zeker niet dicht bij zijn kop clicken. Dat geldt voor elke hond.

Het aanleren gaat dus eigenlijk heel makkelijk: je clickt (of zegt het clickwoord) en geeft lekkers, maar... je moet wel even opletten, dat je het op de goede manier doet.

1. Je moet namelijk oppassen dat je niet in een vast ritme clickt. Dus bijvoorbeeld niet op elke derde tel click en dan lekkers. Je moet dus variëren in je click. Bijvoorbeeld click en dan lekkers, click en dan lekkers, tel tot 2, click en dan lekkers, click en dan lekkers. Tel tot 3, click en dan lekkers. Dus click geheel onwillekeurig.

2. Je moet ook oppassen bij het aanleren van de clicker dat de hond bijvoorbeeld niet de hele tijd zit (dus click verschillende houdingen). Anders zou de hond, terwijl jij nog aan het proberen bent om de hond het verband te leren leggen tussen click=lekkers, al leren dat hij alleen moet gaan zitten en dat hij dan click/lekkers krijgt. Dat kan een probleem zijn/worden omdat je de hond later dan moeilijker kunt leren dat de click niet alleen verbonden is aan het zitten. (Daarom is het ook aan te raden dat wanneer je begint met clickertraining niet te lang met dezelfde oefening bezig blijft. Je kunt ook gerust verschillende oefeningen op een dag doen. Als je ze maar niet door elkaar doet tijdens de zelfde trainingssessie.)

3. Varieer niet alleen in tijd, houding van de hond, maar ook in plaats. Dus in de keuken, woonkamer, buiten, bos. De click moet overal beloning betekenen voor de hond.