Wandelen met losse lijn (met filmpjes)
Niets is er vervelender dan dat je een hond hebt die trekt aan de lijn.
En daarom wil ik je hier wat handvaten geven om een hond die trekt, te leren netjes met je mee te lopen. (Ik zal een apart stukje gaan schrijven over puppies).
1.Leer je hond de clicker/ clickwoord aan. (Zie Clickertraining, de Theorie)
2.Doe je hond tijdens de training een normale halsband aan en gebruik een lijn van max. 1.80/2 meter en pak de lijn aan het uiteinde (handvat) vast.
Als je je hond niet kunt houden, dus als je niet stil kunt staan als je hond druk uitoefenent (wat essentieel is, de hond mag namelijk vanaf nu nooit succes hebben met trekken!) dan kun je het beste een hulpmiddel gebruiken. Ikzelf geef dan de voorkeur aan een normaal fleece hondentuig met een ring op de borst van de hond. Hieronder zie je een duitse herder met zo'n tuig om. (Ook erg handig voor als het glad is buiten en je dus weinig grip heb om te kunnen blijven staan.)
Ook is de aanschaf en gebruik van een tuig aan te raden voor de momenten dat je niet kunt/wilt oefenen met je hond en je hond wel uit moet laten. Dit tuig doet totaal geen pijn.
Hoe je je hond kan laten wennen aan het dragen van een tuig kun je hier zien: http://www.jouwweb.nl/website/tomendanielle/page/112962/content
Hulpmiddelen die de hond pijn doen, angst aanjagen zijn wat mij betreft een hele verkeerde keuze! En helemaal niet nodig!
3.Begin in een omgeving zonder afleidingen (een woonkamer, hal, parkeerplaats etc.)
Click en Beloon zoveel mogelijk wanneer je hond naast je is. De leukste plek om te lopen is bij jou in de buurt! Leg het lekkers naast je voeten of net achter je voeten op de grond neer.
Zodra je hond gaat lopen en de lijn strak komt te staan, doe je NIETS.
Je lokt je hond niet. Het enige wat je dan doet is stilstaan en wachten. Je wacht totdat de hond ook maar enigszins de druk van de lijn haalt. Dan CLICK je. Precies op dat moment. En geef het lekkers uit je hand. (De hond komt dus naar jou toe om het lekkers te halen!) Je leert je hond op deze manier dat druk op de lijn betekent, druk weghalen en terug naar de baas te gaan.
Voor echte trekkers. Zodra de hond trekt, (meer dan de lijn strak maken, maar echt willen trekken naar een plek toe) dan trek jij de tegenovergestelde richting op. Netzolang totdat je hond niet meer trekt, precies op dat moment houd ook jij op met trekken!
Zolang er geen druk op de lijn staat mag hij dus snuffelen, heeft hij de ruimte om te doen wat hij wil, maar HIJ moet er voor zorgen dat de lijn niet strak komt te staan. (Dit is dus wat anders dan het achteruitwandelen naar het beginpunt. Dit kan de hond frustreren, en sommige honden snappen niet dat dat te maken heeft met het trekken. Terwijl als jij alleen druk uitoefenent als hij druk uitoefenent het kwartje sneller zal vallen. Zo kan hij ook leren met verschillende lengtes van riemen om te gaan.)
4. Er zijn van die slimmeriken die denken dat het volgende de bedoeling is: je rent naar het uiteinde van de lijn, maakt de lijn dus strak en rent dan weer even snel terug naar het baasje voor de beloning. Om vervolgens weer een sprint naar voren te maken. Om dit te voorkomen, of om het af te leren, ga je zodra de hond de vorige stappen beheerst snel door met het belonen van het naast je lopen. (Ook als hij het 'toevallig' doet.)
En als de lijn strak komt te staan, sta jij stil, (of als hij trekt, dan loop je achteruit) je hond komt terug en dan geef je niet meteen het lekkers maar zet je eerst nog 1 stap. Dit ga je langzaam uitbouwen. Totdat hij meters met je meeloopt. Beloon het gedrag wat je vaker wilt zien! Vergeet niet om wisselend te belonen. Dan meteen na 1 stap dan na 10 stappen etc.
5.Denk na over welk gedrag je precies van je hond wilt als hij aan de lijn is.
Bedenk waar je je hond ongeveer wilt hebben tijdens het wandelen aan de lijn. Mag hij de hele lijn gebruiken? Wil je hem naast je hebben lopen? Aan één kant? Of mag hij aan beide kanten lopen? Hoe ver vooruit of achter je mag hij lopen? Mag hij snuffelen? Wanneer mag hij snuffelen? (Dit snuffelen hoef je natuurlijk niet te belonen, het is al een beloning opzich en kun je dus ook als beloning gebruiken.) Wat doe je als je stilstaat en de hond de gelegenheid geeft om te snuffelen als je weer verder wilt gaan lopen? Moet hij eerst naar je toekomen, geef je hem een commando dat je weer verder gaat etc.
Mijn hond mag snuffelen etc. wat hij wil zolang de lijn maar slap is. En het maakt mijn niet uit of hij nu links of rechts van me loopt, voor me of achter me etc. zolang de lijn maar slap blijft. Zo kan hij lekker ontspannen en genieten en ik ook. Ik geef hem af en toe nog wat lekkers als hij netjes naast me loopt (links of rechts). Of even lekker aan de zijkant van zijn kop wrijven (vindt hij heerlijk!). Als hij voor me loopt, of achter me dan is de beloning voor de slappe lijn het mogen doorwandelen. Het resultaat hiervan is dat hij graag naast me loopt en die positie ook graag opzoekt, en als er iets interessants is wat hij wil ruiken dan houd hij toch nog de lijn slap.
Het is erg belangrijk voor de hond dat je hetzelfde aanhoudt. Het maakt niet uit wat je kiest als je er maar bij blijft.
Beloon het gedrag dat je wilt zien, en stop met wandelen zodra het 'gewenste' gedrag verdwijnt. (En voorkom dat hij zichzelf beloond, door jou mee te trekken naar een lekker geurtje etc.)
6. Oefen met iets dat de hond leuk vindt (maar niet helemaal alles om zich heen vergeet om het te krijgen). Je legt het een paar meter voor je en je hond mag het hebben als hij er netjes met een slappe lijn (jouw criteria) naar toe is gewandeld. Let op het laatste stukje!
Maak de afstand wat langer. Totdat de hond 10 meter aan een slappe lijn (jouw criteria) met je mee kan lopen.
Gaat dit goed maak dan de 'beloning' die je in het zicht van de hond neerlegt steeds aantrekkelijker.
7. Maak gebruik van de alledaagse beloningen. Kijk wat jouw hond leuk vindt.
Als je net zoals ik een reu hebt, dan vind hij het misschien heel prettig om zijn reukvlag uit te zetten tegen een boom. Je kunt het netjes meelopen belonen met het samen rennen (ook een beloning voor mijn hond) naar een plekje waar hij zijn reukvlag uit mag zetten. Of een tijd mag snuffelen. Kijk naar wat voor jou hond belangrijk is. Een hond doet wat werkt. Dus kijk naar je hond! Waarom doet hij zoals hij doet? Wat schiet hij er mee op? Kijk dan of je er dan je voordeel mee kunt doen.
8. Oefen elke dag 5 tot 30 minuten. Het gaat om de tijd die je in de training stopt niet de afstand die je loopt.
Het leren lopen aan de slappe lijn kun je het beste aanleren in trainingssessies. Als je je hond uit gaat laten en geen tijd/zin hebt om te trainen gebruik dan, als je voor de training een halsband gebruikt, een harnas. (en als je voor de training een harnas gebruikt gebruik dan een halsband (al vind ik dat niet aan te raden).) Dan zorg je in ieder geval dat je de training niet vertraagd (dwarsboomt) door hem op die momenten wel te laten trekken.
Geleidelijk aan kun je het harnas op het laatste stukje van je uitlaatronde uitdoen en hem vervangen door de halsband en dan trainen. Totdat je hond altijd netjes met je meeloopt aan een slappe lijn.
9. Vergeet niet dat het veranderen van gedrag lastig kan zijn, en je zult dus geduld moeten hebben, en het stapje voor stapje op moeten bouwen. Verwachten dat je hond meteen in het bos netjes aan de lijn loopt, terwijl er van alles te ruiken valt en er honden en mensen voorbijkomen is hetzelfde als van je kind die op de kleuterschool zit verwachten dat hij meteen zijn einddiploma haalt. Bouw het rustig op. Ga niet te snel, maar ook niet te langzaam.
Succes! Vergeet niet te genieten van de kleine verbeteringen!
Nog wat video's over het aanleren van het wandelen aan een slappe lijn.
Silky leash methode: