Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.
Daniëlle » Trainings dagboek » Niveau 1 » Trainingsdagboek

Trainingsdagboek

Hier kun je zien hoe ik met Tom niveau 1 heb gedaan.

(Voor info en bestelling van het boek van Sue Ailsby: www.sue-eh.ca)


Niveau 1.

Zelfbeheersing Stap 1. Hond gaat weg van je hand met iets lekkers daarin terwijl jij zit.

Zelfbeheersing Vooreisen: Lezen van het eerste deel (theorie over clickertraining) van het boek.


12-7-2011. Ik heb het eerste deel van het boek gelezen dus Tom en ik gaan nu aan de slag met de oefening Zen Stap 1. Ik oefen nu een aantal keer per dag. Kort. Met verschillende lekkere dingen. Tom begrijpt het principe van weg gaan van de hand is lekkers. Mijn focus ligt vooral op zijn eerste reactie als ik ga zitten met iets lekkers in mijn hand. Blijft hij meteen weg van mijn hand? Of moet hij eerst even kijken wat ik heb. Ik sta dus elke keer weer opnieuw op en ga weer zitten. Ik houd een schema bij zodat ik precies kan zien hoe de training gaat en wat er eventueel aangepast moet worden. Zo stel ik de juiste criteria per trainingssessie. Het automatisch negeren als ik iets lekkers heb zonder commando is iets wat gaande weg door het volgen van de trainingsstappen zal gaan gebeuren. Ik wil het programma dus van stap tot stap volgen. Ook al denk ik dat Tom dingen al wel kan. Dan herhaal ik het gewoon.
14-7-2011. Het gaat eigenlijk heel goed! Tom heeft nu echt goed door dat (ook als ik zit) hij lekkers wat ik in mijn gesloten hand heb meteen moet negeren. Vanmorgen deed hij het meteen de allereerste keer meteen goed. (Dus eigenlijk zijn we al geslaagd voor stap 1). Ik kan nu op elke stoel in mijn kamer gaan zitten, op de grond of staan en Tom begrijpt dat hij het lekkers moet negeren om er kans op te maken!!! Ga het vandaag nog een aantal keer herhalen op andere plekken in mijn huis. En ik ga mijn lichaamshouding veranderen.
16-7-2011. Tom is geslaagd voor de eerste stap! Gisteren heb ik hem getest en vanmorgen weer en hij is met vlag en wimpel geslaagd! Nu gaan we verder met de 'Comeafters' Dit moet je eerst doen voor je door gaat naar stap 2. 

Zelfbeheersing Stap 1 'Wat volgt'. Leer het gedrag aan in een andere omstandigheid.


Bijvoorbeeld: je gaat zelf staan en leert je hond ook dan het lekkers in je gesloten hand te negeren. Of je gaat liggen. Op de grond zitten. Etc. Zo leert je hond de oefening beter kennen en zal het makkelijker worden om deze oefening altijd uit te kunnen gaan voeren. Ik denk dat Tom dit inmiddels ook beheerst maar dat ga ik nog een keer 'koud' testen. (Dat is testen zonder dat je die dag de oefening al een keer hebt gedaan). Ondertussen ben ik ook al bezig om Tom te leren dat deze oefening ook geldt als andere mensen iets lekkers in hun hand hebben. (Dit komt vanzelf in het programma naar voren). Ik loop daar dus al iets op vooruit.
18-7-2011. Vandaag de oefening 'koud gestest' en Tom is geslaagd! Ik heb hem getest door met wat lekkers in mijn hand op de bank te gaan zitten, op de eetkamerstoel, op de traptree te gaan zitten, liggend op bed, staand in mijn kamer en Tom negeerde het lekkers elke keer meteen! Het maakt dus niet uit in welke houding ik het vraag hij snapt het! Nu door naar stap 2!

Zelfbeheersing Stap 2. Hond blijft 5 seconden weg van iets lekkers wat je in je gesloten hand houdt.


19-7-2011. Vandaag lekker trainen. En dan morgen testen?
20-7-2011. Vanmorgen Tom weer 'koud' getest en hij is geslaagd en we gaan verder met de 'comeafther'.

Zelfbeheersing Stap 2 'Wat volgt'.Leer stap 2 in een andere kamer.


Hoe meer verschillende manieren je hond de oefening leert hoe beter de hond er in wordt. Dus Tom en ik gaan daar vandaag weer lekker mee aan de slag. Omdat ik merk dat we beide nog wel wat meer uitdaging kunnen gebruiken en wat sneller door de stappen heen willen gaan ga ik al aan de slag met de volgende oefening van Niveau 1. Namelijk de oefening: 'Hier'.

Hier Stap 1. De hond vindt iets lekkers bij je voeten.

Hier Vooreisen: Lezen van het eerste gedeelte van het boek. En Zen niveau 1 stap 1 t/m 5.


Hoewel Tom nog niet aan de vooreisen voldoet heb ik stap 1 vanmorgen 'koud getest' en Tom had er geen enkele moeite mee (deze stap is vooral voor puppies die dit nog moeten leren).

Hier Stap 1 'Wat volgt'. Bedenk het verschil tussen het lekkers vinden op een harde vloer en op hoogpolig tapijt.


Ik heb Tom vanmorgen getest door wat lekkers tussen mijn voeten op het gras te laten vallen. Geen enkel probleem. We mogen dus door naar stap 2!

Hier Stap 2. De hond rent tussen 2 mensen heen en weer die zo'n 3 meter (10 feet) uit elkaar staan.


Daar zijn we ook al een beetje mee aan het oefenen. Dus we gaan aan de slag met Zen stap 2 'wat volgt' en Hier stap 2. 
21-7-2011. Stap 2 'wat volgt' getest. Ik heb Tom op verschillende plekken getest. O.a. op mijn bovenverdieping, buiten, in mijn gang. Staand. Zittend. En Tom negeerde het lekkers 5 seconde lang. Prima gedaan dus! Nu door naar de volgende stap:

Zelfbeheersing Stap 3. De hond blijft 5 seconde weg van iets lekkers wat je op je (open) hand hebt liggen.


22-7-2011. Vandaag de Hier stap 2 getest en Tom is geslaagd! Nu door naar Stap 2 'wat volgt'!

Hier Stap 2 'Wat volgt'.Leer het gedrag aan op een andere plaats. Bijvoorbeeld een andere kamer (of laat een van de personen in een andere kamer staan).


Ook ben ik bezig geweest met zelfbeheersing stap 3. Het gaat eigenlijk heel goed. Tom blijft met gemak 5 seconde weg van het lekkers. Eigenlijk gaat het nu al zo goed dat Tom meteen als ik met mijn brood op de bank ga zitten al wegblijft bij het lekkers vandaan! Dit is natuurlijk een aantal stappen verder. En zal nog wel wat training nodig hebben. Maar ik zie al veel verschil met toen ik begon met trainen. En op dit moment concentreer ik me vooral op het precies volgen van de stappen en bij deze stap hoort ook het goed aanleren van het 'leave it' commando. Door de herhalingen zal dit commando er alleen maar beter in komen te zitten.
28-7-2011. Tom is vandaag geslaagd voor de Zelfbeheersingstest stap 3! Ik had hele lekkere worst en ben daar mee uit de keuken naar mijn huiskamer gelopen ben op mijn stoel gaan zitten en heb het na het ´leave it´ commando bij Tom zijn neus gehouden. Hij bleef er ruim 5 seconden vanaf! Ben heel blij want zonder de extra trainingen van de afgelopen dagen was Tom eerst naar mijn hand gekomen om te kijken wat voor lekkers ik heb. Maar nu blijft hij er al meteen vanaf. Hij gaat nu vaak al meteen zitten als ik met wat lekkers aankom of gaat op zijn kleed liggen. Nu door naar de volgende stap:

Zelbeheersing Stap 3 'Wat volgt'. Opnieuw verander iets belangrijks. Het is tijd om iemand anders je hond de oefening Zelfbeheersing te leren.


Ben nu voor de beide oefeningen echt afhankelijk van helpers om te kunnen slagen voor deze stappen. Daarom ga ik ook al aan de slag met Zelfbeheersing Stap 4. Die kan ik namelijk alleen doen.

Zelfbeheersing Stap 4. De hond gaat weg van iets lekkers wat je in zijn voerbak die je in je hand vasthoudt.


30-7-2011. Vanmorgen Tom weer getest en ja hoor hij blijft netjes van het lekkers in zijn voerbak af! Door na de volgende stap!

Zelfbeheersing Stap 4 'Wat volgt'. Leer je hond de oefening aan met zijn eigen volle etensbak.


Dit ga ik ook komende week nog elke dag even testen. (Elke dag zit er iets anders in zijn voerbak. En Tom is vooral gek op vuile lappen pens!). Daarnaast wil ik ook al aan de slag gaan met de volgende stap:

Zelfbeheersing Stap 5. Oefen met meer handen, meer lekkers, op meer plaatsen.


Wil deze week ook gaan oefenen met lekkers op borden, schoteltjes. Allerlei lekkere dingen. Daarnaast oefen ik Stap 3 'wat volgt' met andere mensen zodra ik daartoe in de gelegenheid ben! 

6-8-2011. Een update over hoe het tot nog toe is gegaan.
Tom is inmiddels geslaagd voor Zelfbeheersing stap 1, 2, 3 en 4. En wat volgt: 1, 2 en 4. Blijft dus over Stap 5 en Wat volgt stap 3.Dat is:

Zelfbeheersing Stap 3 'Wat volgt'. Leer iemand anders de hond de stap 1 t/m 3 aan te leren.

Stap 1: Hond gaat weg van je hand waarin je iets lekkers hebt (terwijl jij zit).
Wat volgt: Leer stap 1 aan terwijl je staat.
Stap 2: Hond blijft 5 seconden weg van iets lekkers in je gesloten hand.
Wat volgt: Leer stap 1 en 2 aan in een andere ruimte.
Stap 3: Hond blijft 5 seconden weg van iets lekkers in je open hand.
Wat volgt: Leer iemand anders je hond de stappen 1 t/m 3 aan.

Zelfbeheersing Stap 5. Oefen met meer handen, meer lekkers en op meer plaatsen.


Voor stap 3 'wat volgt': Met mijn vaste helpster gaat het deze oefening al steeds beter. Ze was op vakantie geweest en we hadden dus even niet geoefend. Maar Tom was de oefening niet vergeten! Hij maakte maar 1 foutje. Langzaam wordt het dus echt tijd om dit gedrag onder commando te gaan zetten. En dan is Tom ook voor deze stap geslaagd!
Voor stap 5 heb ik nog meer mensen nodig en moet ik oefenen met meer lekkers en op verschillende plaatsen. Eigenlijk ben ik nu al zo getraind dat ik zodra ik iets lekkers in mijn handen heb er een oefening van maak. Ook oefen ik tijdens het uitlaten. En ik heb een nieuwe variant verzonnen. Even lekker knuffelen, spelen en dan ineens 'leave it' te zeggen en dan mijn hand met wat lekkers erop naar hem toe te bewegen. Dit gaat echt super! Tom heeft al zo veel meer zelfbeheersing gekregen! De komende weken blijf ik deze oefening herhalen. Met al zijn voer. Met meer mensen. De grootstse uitdaging blijft andere mensen! Maar met kleine stapjes bereiken we vast eens de finish! Stap 5 is altijd eigenlijk een grote 'wat volgt'. Vandaar dat er bij stap 5 geen 'wat volgt' hoort.
Ook het hierkomen gaat goed! Tom is geslaagd voor hier stap 1 t/m 3. En wat volgt: 1 t/m 3. Gaan we nu dus verder met stap 4:

Hier Stap 4. Hond speelt het hier kom spel met twee mensen die 6 meter uit elkaar staan.


Om er wat meer afwisseling in aan te brengen wil ik dus ook al gaan kijken naar de volgende oefening uit niveau 1. Dan wil ik de oefeningen meer over de week gaan verdelen.

Zit Stap 1. Hond gaat op een stem commando zitten (hond zit niet aan de lijn).


Mijn doel is dat Tom vol enthousiasme gaat zitten. Zitten moet het leukste zijn wat er is. Dus als ik dadelijk zit zeg. Dat Tom meteen gaat zitten en het liefst vrolijk zit te kwispelen.
9-8-2011. Heb Tom getest met het zitten en het is in huis een makkie!
Tom is dus geslaagd voor Zit Stap 1.

Zit Stap 1 'Wat volgt'. Leer stap 1 aan in een ander gedeelte van je trainingsruimte waar je nog niet hebt getraind.


Dat is ook geen probleem!  Door naar Stap 2.

Zit Stap 2. De hond gaat op een handsignaal zitten.


Dit heb ik gisteren getraind en vandaag getest. En dat ging ook prima. Ik wil graag dat Tom ook op een fluitsignaal gaat zitten (i.v.m. de jachttraining die Tom en ik graag willen gaan volgen). Dus dat ga ik nu de komende dagen trainen. Tom is vandaag ook geslaagd voor Hier Stap 4! Heb het getest in het huis van mijn ouders en Tom speelde het spel meteen!  Nu door naar:

Hier Stap 4 'Wat volgt'. Blijf het hierkomen elke dag oefenen. Roep je hond (alleen) voor goede dingen. Veranderingen: maak de speelafstand groter. Oefen met meer mensen. Op meer plaatsen.


Ook wil ik gaan kijken naar een andere oefening van dit niveau. Namelijk 'Target'.

Target Stap 1. Hond raakt met zijn neus jouw hand aan. (Beide handen, trainer zit).


17-8-2011. Vanwege omstandigheden nu pas een update. De training stond even op een wat lager pitje. Maar het gaat met de training erg goed. Tom reageert meteen op de zitfluit. Ook al sta ik met mijn rug naar hem toe, zit ik, of sta ik op een stoel hij gaat meteen zitten. Super om te zien. De wil om te trainen is groot en Tom is echt een heerlijke flat! Wat je doet doe je vol enthousiasme! Van naar je toe komen rennen, tot heel hard in de achteruit zodra je het voedselweigercommando krijgt.  (Tom heeft tenslotte al een hoop training achter de rug). Zal kijken of ik Tom van de week weer kan gaan testen zodat ik kan zien waar we nu precies zijn.
18-8-2011. Tom is geslaagd voor Target Stap 1 t/m 4 en 'Wat volgt' 1 t/m 3. Nu door naar 'Wat volgt' stap 4!

Target Stap 4 'Wat volgt'. Leer stap 1 t/m 4 aan maar nu met je voet als target


Dat houdt dus in dat Tom mijn voet aanraakt met zijn neus als ik zit, dat hij ook mijn andere voet aanraakt. En dat op commando. Dat hij mijn voet aan kan raken als ik sta (op commando), dat hij 3 stappen moet kunnen zetten om naar mijn voet te gaan en hem aan te raken. En dat hij mijn voet twee keer aan raakt voor 1 click. Leuk werkje! Dit is een compleet nieuwe oefening voor ons beide.
Tom is vandaag ook geslaagd voor het zitten op de fluit. Nu door naar Stap 2 'Wat volgt'.

Zit Stap 2 'Wat volgt'. Leer stap 2 aan in weer een nieuwe trainingsruimte.


19-8-2011. Tom is geslaagd voor Zelfbeheersing Stap 3 'Wat volgt'! Diane kwam langs en Tom bleef meteen zodra zij 'nee' zie en het lekkers naar hem toebewoog van het lekkers in haar handen af! Ben echt super trots op hem! Nu blijft alleen Stap 5 nog over.

Zelfbeheersing Stap 5. Oefen met meer handen, meer lekkers en op meer plaatsen.


Dit is iets wat ik blijf oefenen tot we toe zijn aan Zelfbeheersing Stap 1 Niveau 2.
Nu ben ik dus bezig met:
-Zelfbeheersing Stap 5. Oefen met meer handen, meer lekkers en op meer plaatsen.
-Hier Stap 4 'Wat volgt'. Blijf het hierkomen elke dag oefenen. Roep je hond (alleen) voor goede dingen. Veranderingen: maak de speelafstand groter. Oefen met meer mensen. Op meer plaatsen.
-Hier Stap 5 Speel het verstop spel (Dit vindt Tom super leuk!) en de hond komt voor goede dingen op andere plaatsen.
-Zit Stap 2 'Wat volgt'. Leer Stap 2 aan in weer een andere trainingsruimte. (Op verbaal, non verbaal en fluitcommando).
-Target Stap 4 ´Wat volgt´. Leer stap 1 t-m 4 aan maar nu met je voet als target.
24-8-2011. Heb Tom vandaag getest of hij het fluitsignaal en dat ging perfect! Nu nog even testen of hij het handcommando ook goed begrijpt.
10-10-2011. De afgelopen tijd niet heel veel getraind. Hoever zijn we nu? Ga Tom morgen testen op Target Stap 4 'Wat volgt'. Denk eigenlijk dat Tom Target niveau 1 al wel helemaal beheerst. Ook buiten kan Tom mijn voet aanraken met zijn neus. Laden, deuren doet hij ook dicht met zijn neus.
13-10-2011. Vandaag de site weer even bijgewerkt. Tom is inmiddels weer voor een aantal oefeningen geslaagd. (Target Step 4 wat volgt en Stap 3, Stap 3 wat volgt, Stap 4). We spelen veel het verstopspel. Tom vindt het fantastisch om te doen.
17-10-2011. Tom is geslaagd voor Niveau 1! Terugkijkend heb ik denk ik er wel lang over gedaan, en heb ik vaak meer gevraagd dan voor dit niveau nodig was (zoals de schrijfster het bedoeld heeft). Op naar niveau 2!