Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.

Voedselweigeren (met filmpjes)

Hoe leer je je hond aan niet zomaar alles wat eetbaar is meteen in zijn mond te stoppen...?

1. Neem iets lekkers in je hand en houd je hand dicht. Je hond zal proberen om het lekkers uit je hand te pakken te krijgen. Maar zorg ervoor dat hij het niet krijgt! Als je hond in je hand bijt of met zijn poten gaat krabben kun je eventueel een handschoen aandoen. Het enige wat jij hoeft te doen is je hand dichthouden en opletten. (zie stap 2.)

2. Zodra de hond met zijn neus even achteruit wijkt, weg van het lekkers in je hand vandaan, click je en doe je je hand open en gooi je het lekkers naar hem toe. 

3. Dit herhaal je totdat de hond meteen van je gesloten hand weg blijft als je er iets lekkers in hebt. (Je wil immers niet dat de hond leert, eerst het lekkers aanraken, er naar toe en dan weer terug.)

4. Nu ga je het moeilijker maken. Je gaat je hand openen. Je begint weer eerst met een gesloten hand met wat lekkers er in. En dan doe je je hand even open. let erop dat de hond het lekkers niet te pakken krijgt! Als je hond door heeft dat hetzelfde principe geldt, dus lekkers op een open hand betekent ook er van afblijven dan krijg ik het, kun je door naar de volgende stap.

5. Je gaat dit uitbouwen totdat je je hand met lekkers erop, 10 sec voor de hond kan houden zonder dat hij het pakt.

Als dat goed gaat, dan kun je er een commando aan gaan plakken. Ik heb gekozen voor 'leave it' maar je kunt zelf kiezen wat je wilt gebruiken. Bijv. 'bah'. Voor hoe je dat doe zie; Theorie: Commando's (is nog in ontwikkeling).

6. Leg het lekkers op een stoel. Eerst begin je weer met je open hand met lekkers (dit kent de hond immers) en die leg je nu open op een stoelzitting. Je maakt de oefening moeilijker dus je gebruikt niet je commando! Gaat de hond er naar toe, dan snel je hand dicht doen. Zodra hij achteruit gaat, click je en krijgt hij het lekkers. Dit net zolang oefenen tot je het lekkers op de stoel kunt leggen zonder dat de hond eraankomt. (Geen nee gebruiken o.i.d. gewoon wachten tot de hond zelf ontdekt wat het beste werkt.)

7. Dit weer uitbouwen totdat je het lekkers 10 sec. op de stoel kunt leggen zonder dat de hond het pakt. En dan kun je ook eventueel nog even het commando er weer aanplakken.

8. Nu ga je het lekkers op een tafel neerleggen. (Nog geen commando gebruiken) Zodra je iets verandert moet je goed bedacht zijn op een kleine terugval in het leren. Dus zorg ervoor dat je je hand dichtbij genoeg hebt zodat je het lekkers eventueel kunt afschermen.

9. Ook dit kan je weer uit gaan bouwen in tijd. Je kunt gaan wisselen in lekkers en je kunt gaan wisselen in waar het lekkers op ligt. Gewoon op tafel, op een bord, in een kommetje.

10. Nu wil je dat je hond leert dat hij ook niets van de vloer mag eten. Je gaat weer een stapje terug (geen commando gebruiken) je legt wat lekkers op je hand en beweegt die een stukje richting de vloer. Dit ga je oefenen totdat je je hand met lekkers erop op de vloer kunt leggen zonder dat de hond aanstalten maakt om het te pakken. Dan ga je het lekkers direct op de vloer leggen. (Wees voorbereid op een terugval!)

11. Als je hond dit heel goed beheerst kun je het lekkers op de vloer leggen en je hond aan de lijn er langs laten lopen. Let er op dat de hond dit weer een heel andere oefening kan vinden en dus moet je bedacht zijn dat hij het lekkers wil pakken. Wil hij dat doen, dan sta je stil en wacht je net zolang totdat hij er vandaan gaat en dan click je en geef je iets lekkers. (vergelijkbaar met wat op de grond ligt, of nog lekkerder). Dit ook weer snel uitbouwen zodat je hond het meteen negeert.

Het kwartje kan bij sommige honden heel snel vallen en ze lopen er zo langs, bij Tom kan ik zelfs het voer richting hem gooien, of ergens anders heen en hij pakt het niet.

12. Pas als het goed gaat plak je het commando er weer aan. Eigenlijk heb je het commando alleen nodig in een 'noodsituatie' want een openhand met lekkers is ook een commando om er af te blijven. Net zoals eten op tafel dat is.

Opm. Oefen (als je hond kindvriendelijk is) het ook met kinderhandjes! Die zijn toch een stuk kleiner en daardoor vaak met hun handjes dicht bij de bek van de hond. Ga op de grond zitten met het lekkers in je hand, opschoot en bouw de tijd op, wisselen in het belonen. Ga er lekker mee aan de slag!

Video:

Een leuke video over voedsel weigeren, ik denk zelf dat als ze de clicker zouden gebruiken het nog sneller gaan. Het principe is hetzelfde namelijk: het gaat erom dat de hond zelf er voor kiest om het voedsel te weigeren!

Nog een filmpje.

Ik zou er zelf voor kiezen om de lijn niet te gebruiken. Als je de lijn nog nodig hebt ga je eigenlijk te snel.