Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.

Uitlokken (met filmpje)

Uitlokken van gedrag.
Je gebruikt voer of een speeltje om gedrag uit te lokken.
Meestal wordt je als puppy eigenaar geleerd om je hond te laten zitten door een brokje in je hand te nemen en die voor de snuit van de hond te houden en dan naar boven te bewegen. De hond zal proberen het brokje te volgen en gaat dan automatisch zitten. Dit werkt echt.

Alleen is het aan te raden dit niet te vaak te doen. (Liefst helemaal niet, en anders maximaal 3 keer achter elkaar en het af te bouwen (zie filmpje) of over te gaan op shaping) Want je hond leert er anders niet zo veel/snel van. Hij volgt immers alleen maar het brokje. En voer is het allerbelangrijkste.

Je kunt dit vergelijken met dat je in een auto zit en je weet zelf de weg niet hoe je moet rijden en dat iemand dan aanbiedt om voor je te rijden zodat je hem alleen maar hoeft te volgen. Je rijdt de weg terwijl je continue gefocused bent op je voorganger. Kun je de volgende keer de weg zelf vinden? Hoogstwaarschijnlijk is dat erg lastig want je hebt voornamelijk gelet op de bumper van je voorganger. Je wilt hem volgen, hem niet kwijtraken.

Er zit nog een grote valkuil aan het uitlokken van gedrag.
Wat doe je als de hond niet reageert op je commando zit, je pakt het brokje en lokt hem. Op deze manier beloon je (onbedoeld) het niet reageren op je commando.
Je kunt zo ook een hond krijgen die niet reageert tenzij je een brokje in je hand hebt. Je kunt dit dus beter nooit doen!

Ook hebben we de neiging om onze gebaren groter en groter te maken wanneer de hond niet reageert. Zoals bijvoorbeeld met het afcommando. De hond reageert niet op ons handgebaar (alleen de pols beweegt) we maken de beweging groter en groter in de hoop dat de hond gaat reageren. Uiteindelijk maken we zo'n grote beweging dat we met onze handen bijna de grond aanraken. Hoewel dit er leuk uitziet :) is dit niet zo'n goede manier van training...

Video

Hieronder een filmpje hoe je het gebruik van voedsel als uitlokker afbouwt.

Voor Fysieke druk zie: http://www.jouwweb.nl/website/tomendanielle/page/15911/content