Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.

Opspringen (met filmpje)

Honden leren door ons mensen om tegen ons op te springen! (Heb je ooit een hond tegen een lantaarnpaal op zien springen?) 

Meestal gaat het al vanaf het begin niet goed. Je gaat lekker met je hondje naar buiten en mensen willen je hondje aaien. Natuurlijk wil je dat omdat je je hondje aan het socialiseren bent. Maar hoe lastig is het als de pup tegen die persoon opspringt en die persoon doorgaat met aaien? En zegt: o ik vind dat niet erg hoor... 

Een tip die ik hierin mee kan geven is, neem wat lekkers (voor de hond Knipogen) mee en geef wat aan mensen die je pup willen aaien en vertel ze dat ze dat lekkers mogen geven als de pup met vier pootjes op de grond staat. Op die manier betrek je de mensen erbij, en voorkom je dat er verkeerde gewoontes gaan ontstaan bij je hond.

Hieronder heb ik een goed filmpje gevonden hoe je je hond leert niet tegen mensen op te springen. Het is in het engels maar ik heb de tekst in het nederlands vertaald:

A. Leer je hond wat jij wilt dat hij doet in plaats van meteen op te springen.

Ga van je hond vandaan en click als hij naar je toe komt voordat hij opspringt! Dan leg je het snoepje/beloning op de grond, zodat de hond gaat anticiperen dat lekkers op de grond ligt en niet van boven komt.

Wanneer de hond door heeft welk gedrag jij wilt, dan kun je de click uit gaan stellen totdat de hond naar je toe komt en rustig met vier pootjes op de grond staat in plaats van op te springen.

Als de hond opspringt, negeer hem dan compleet en zet een stap zijwaarts zodat je geen hondenpoten meer tegen je aan hebt staan. 

B. Prakijk bestendig maken:

Leer je hond aan dat hij in geen enkele situatie meer opspringt door tijdens trainingsessies allerlei situaties na te bootsen die er voor kunnen zorgen dat je hond tegen mensen op gaat springen.

Je kunt je hond aan de lijn houden en clicken terwijl iemand anders je hond probeert uit te lokken om op te springen, maar je kunt ook in je eentje werken.

In het begin click je tijdens het uitlokkende gedrag (van je helper of van jezelf), als dat goed gaat click je nadat de hond rustig is blijven staan tijdens de afleiding. (Edit: Je bouwt dus langzaam de tijd uit dat je hond niet opspringt).

Zorg ervoor dat de hond het gewenste gedrag kan laten zien. Als je hond te opgewonden raakt, ga dan een stap terug en maak kalmere uitlokkende bewegingen of ga weer stilstaan.

C. Zorg ervoor dat je er geen gewoonte van maakt om de hond te belonen voor het zitten als hij net daarvoor is opgesprongen. Op die manier kunnen ze leren om tegen je op te springen voor aandacht en dan het gedrag laten zien wat jij wilt.

Tips:

1.Leer je hond welk gedrag jij wilt dat hij doet in plaats van meteen tegen je op te springen

2.Beloon opspringen niet met aandacht (Edit: welke vorm dan ook)

3.Boots situaties na waarin je hond op zou kunnen springen, op die manier leert de hond het gedrag te generaliseren. (Edit: dat hij leert dat hij dus nooit, in wat voor situatie dan ook, op moet springen maar laag moet blijven).

4.Voorkom opspringen als je niet wilt trainen door je hond aan de lijn te houden of hem in zijn bench te doen.