Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.
Daniëlle » De Flatcoated retriever

Flatcoated retriever

Mijn mening over de flatcoated retriever:

Ik vind de flatcoated retriever een ras dat altijd vrolijk is. Een lage koffietafel kan erg onhandig zijn Knipogen Ze worden de clowns onder de retrievers genoemd. Het is een ras dat heel graag dingen wil doen met de baas. En hebben dus ook echt geestelijke bezigheden nodig. Ze houden erg van zwemmen. Zelfs in de winter willen ze nog wel een sloot induiken... Ze denken vaak dingen zelf beter te weten en daarom heb je als baas wel flink wat geduld nodig om ze goed op te voeden. Met zachte hand! Bij reuen heb je misschien nog wat meer geduld nodig dan bij teven. Clickertraining is een uitstekende manier om een flatcoated retriever op te voeden.

En ik wil opmerken: ze zijn vanwege hun enthousiasme niet voor iedereen geschikt. Een gezin met hele jonge kinderen kan ook problemen opleveren omdat de jonge hond wat onstuimig kan zijn en in zijn enthousiasme een kind omver kan lopen. 

Voor wie geduld op kan brengen, wie het kan waarderen dat hun hond af en toe ineens iets geks doet, wie wil werken/ sporten/ spelen met hun hond, zonder slaafse gehoorzaamheid te verwachten, is het een heerlijke kameraad! Die kwispelend zijn weg door het leven gaat maar die ook rustig in huis kan liggen.

Als je een flatcoated retrieverpup aan wilt schaffen wil ik je aanraden om bij verschillende fokkers langs te gaan. Ga alleen bij fokkers langs die lid zijn van de flatcoated retriever club en die fokken volgens hun regels. Op de site van de flatcoated retriever club kun je lezen wie pups verwachten. (Je kunt de link vinden via 'aanbevolen websites) Als je op bezoek gaat, ga dan het liefst voordat de pups zijn geboren. En vraag wat ze doen aan socialisatie van de pups. 

Ook zijn er via de vereniging herplaatsers die een huis zoeken. Deze honden hoeven helemaal geen probleem gedrag te vertonen! En hun leeftijd kan van jong tot oud variëren.

Als advies kan ik je geven:

Verdiep je goed in het ras. Is de flatcoated retriever wel een hond die bij jou/je gezin past? Lees je van te voren goed in over de opvoeding van een pup, of oudere hond. Opvoeding van een pup, zeker van een flat kost veel tijd en geduld.

Foto genomen door de fokker van Tom toen hij 12 dagen jong was!

Hieronder een artikel wat op de site van de flatcoated retriever club staat:

De Flatcoated Retriever is een actieve, vrolijke, levendige, sociale, soms eigenwijze en gevoelige apporterende jachthond die zeker geen genoegen neemt met 4x per dag een blokje rond. Hij wil graag met en voor de baas iets doen. Een zeer consequente maar niet harde opvoeding is belangrijk.

WILT U EEN FLATCOATED RETRIEVER AANSCHAFFEN?
Indien men een rashond wil aanschaffen doet men dat via een fokker die aangesloten is bij de officiële rasvereniging die de belangen van het desbetreffende ras behartigt. Voor de Flatcoated Retriever is dat de Flatcoated Retriever Club.

Wanneer een lid van de FRC met een teefje wil fokken zal deze ervoor zorgen dat de beide ouderdieren aan de volgende voorwaarden van het fokreglement van de FRC voldoen:

• Beide ouderdieren dienen in het bezit te zijn van een door de Raad van Beheer erkende stamboom.

Verplichte gezondheidseisen zijn dat beide ouderdieren

•in het bezit zijn van een geldige uitslag van het heuponderzoek (HD)
•in het bezit zijn van een geldige uitslag van het knieonderzoek (PL)
•in het bezit zijn van een geldige uitslag van het oogonderzoek (PRA/HC) die niet ouder dan een jaar mag zijn.

Aanvullende voorwaarden zijn dat een of beide ouderdieren

•een apporteerdiploma zoals een Clubcertificaat, een KNJV-diploma, de Retrievertest of een buitenlands werkdiploma bezitten.

•twee tentoonstellingsresultaten behaald hebben op een CAC/CACIB tentoonstelling of de Kampioenschapsclubmatch van de FRC met minimaal de uitslag ZG (Zeer Goed)

Indien beide ouderdieren aan bovenstaande voorwaarden voldoen en bij voorkeur ook aan de aanvullende voorwaarden dan ontvangt de fokker een goedkeuring van zijn fokplan dat hij u graag zal tonen zodat u weet dat u bij de juiste fokker bent.

Op de leeftijd van 7 weken worden er bij de pups puppytestjes gedaan waarover u alles op de website van de FRC kunt lezen. Het observeren van het nest door de fokker in combinatie met de uitslag van deze testjes moet er toe leiden dat de juiste pup bij de juiste eigenaar terecht komt. Daarom is het voor de fokker belangrijk te weten wat uw verwachtingen van de pup zijn zeker als u plannen in een bepaalde richting heeft.

Door een gericht fokbeleid probeert de rasvereniging de typische eigenschappen van de Flatcoated Retriever te bewaren en waar mogelijk te verbeteren gekoppeld aan een goede gezondheid en een mooi exterieur. Ondanks dit alles kan ook de rasvereniging nooit 100% garantie geven.

U vindt de nesten, ook de geplande, op de website van de Flatcoated Retriever Club op de startpagina onder "Algemeen" en "Lijst met nesten". Maak er gebruik van!