Alles over clickertraining en mijn flatcoated retriever Tom.

Snuffelen

Wil jouw hond liever snuffelen dan met jouw werken?

Er is iets aan te doen! Ik zal je hieronder wat handvaten geven om je hond te leren zijn aandacht ook op jou te richten.

Hiervoor maak ik gebruik van het 'Premack Principe'.
Lees dus eerst Clickertraining, de Theorie. http://www.jouwweb.nl/website/tomendanielle/page/15762/content
 
Ik geef hieronder een globaal plan. Het is aan jou om te kijken hoe je hond reageert en het plan aan te passen aan je eigen hond in die omstandigheden.
Als je een tuin hebt en je hond komt als je hem roept kun je het volgende doen:
A. Vraag een oefening die de hond goed beheerst. Bijv. target oefening, zit o.i.d. Click, geef lekkers.
B. En geef hem vrij
Duidelijk vrij commando geven: bijvoorbeeld 'ok', 'vrij', 'ga maar snuffelen' o.i.d.
Gebruik wel een ander vrij commando dan het commando dat je gebruikt als je niet meer wilt trainen.
C. Na een minuut roep je je hond en start je een hele korte trainingssessie.
Waarbij je een heel hoog beloningstempo aanhoudt 10 snoepjes in 5 seconde. Target is hier een goede oefening voor. Maar ook een simpel zit etc.).
LET OP: Als hij eerder aandacht voor je heeft moet je clicken (korte trainingssessie doen) en weer vrij geven / weg sturen.
Let hier goed op! Als je hond terugkomt om meer te trainen dit belonen!
D. Na 10 snoepjes stop je en geef je hem weer duidelijk vrij.
LET OP:Als je denkt dat je hond eerder is afgeleid dan stop je eerder. Je moet dus afbreken voordat je hond iets anders wil gaan doen. Je stopt dan bijvoorbeeld al na 3 clicks/lekkers. En laat hem weer vrij. (Of desnoods 1 click). 
En na een minuut roep je hem weer, korte trainingssessie en geef je hem vrij en zo verder. Je bouwt de tijd dat je werkt heel langzaam op. Kijk naar je hond!
Komt je hond niet als je hem roept terwijl hij aan het snuffelen is?
Gebruik dan een lijn, blijf stilstaan en wacht dan gewoon totdat je hond weer zijn aandacht op jou richt. (Roep hem dan dus niet). Op een gegeven moment heeft hij echt wel genoeg van het snuffelen en zal hij even kijken naar waarom jij al die tijd stil blijft staan. Je hebt dan dus iets meer geduld nodig. Blijf gewoon stilstaan en wacht. Je geduld zal worden beloont! De tijd dat de hond afgeleid is zal steeds korter worden.
Wees creatief en gebruik datgene wat je hond wil om het gedrag te krijgen wat jij wilt.
Ga wisselen in omgeving, of in lengte van lijn.
 
Eigen ervaring:
Ik heb het een tijdje terug zelf nog zo toegepast.
Ik liep met Tom in een soort weiland waar het heel erg lekker rook (o.a. kattenpoep), de afleiding was gigantisch voor hem, en waarbij hij dus echt niet wilde volgen of aandacht voor me had.
Ik stond stil (Tom zat dus aan een 1.8 m lijn), zodra hij maar enigszins naar mij keek, clickte ik, bood ik hem wat lekkers aan en gaf hem vrij. (Ik wachte dus gewoon totdat hij zelf naar me keek en hield me niet aan de minuut regel). Langzaam vroeg ik iets meer voordat ik hem weer vrij gaf. Als beloning zette ik soms ook een paar stappen  zodat hij ergens anders nog meer kon snuffelen. Heel snel wilde Tom niet meer weg bij mij en kon hij ook daar met zijn hoofd volledig op mij gericht volgen. (Terwijl dat anders echt niet was gelukt).
Het klinkt raar om je hond gedrag toe te staan wat je eigenlijk liever niet hebt. Wie wil nu dat zijn hond gaat snuffelen terwijl jij eigenlijk alleen maar wil werken aan de oefening volg... maar als je er slim gebruik van maakt werkt dit alleen maar in je voordeel. En krijg je echt een hond die wil volgen ook al ruikt de grond nog zo lekker.
De schrijfster van Control Unleashed heeft op dit premack principe een spel gebaseerd en zal je de spelregels doorgeven.
 
'Give-me-a-Break Game': (Pauze spel).
 
1. Bedenk van te voren aan welke oefening je wilt werken.
2. Start in een omgeving met weinig afleiding. (Bijv. Huiskamer). (Om de hond het spel aan te leren).
3. Neem 10 snoepjes in je hand.
4. Houd je aan je trainingsplan (zie 1)(Bijv. aandachtsoefening, zen, target, spelen etc.)
5. Gebruik een heel hoog beloningstempo. (10 snoepjes in 5 seconde, voor aanleren trekspel tel terug vanaf 10, of 20,30 tellen hangt af van je hond en hoe graag die al in die omstandigheid wil spelen).
6. aGeef een vrij commando. (Maar een ander dan je normale vrij commando dan dat wat je gebruikt om aan de geven dat de training voorbij is)
    bEn ga in een stoel zitten. Je houding/lichaamstaal moet elke keer dezelfde blijven. Zodat je hond weet dat je je terugtrekt van het spel en dat hij een pauze mag nemen.
7. Laat de hond een minuut doen wat hij wil terwijl jij in de stoel zit. Aan het einde van de minuut ga je weer verder met het spel. (Roep je je hond bij je).
 
Tijdens elke pauze moet je letten op signalen dat je hond op jou let. Als je hond naar je terugkomt voordat de minuut voorbij is dan start je snel weer het spel. (target, korte trainingssessie).
 
Je creëert een hond die blijft vragen om te mogen werken en die geen pauze meer wil nemen (om te gaan snuffelen) omdat hij het werken met jou zou leuk vindt. (Natuurlijk blijft hij wel snuffelen als hij gewoon vrij is).
 

Maak een Gratis Website met JouwWeb